Richtlijnen:

 

  1. Socialisatie:

Geef het kitten de tijd om te wennen aan al reeds aanwezige dieren, dit doet u best door eerst het kitten in een aparte ruimte te  zetten, streel het kitten en doe deze handeling onmiddellijk bij de andere aanwezige dieren, op deze manier brengt u geuren over. geef deze stap enkele dagen de tijd.

De volgende stap is ervoor te zorgen dat ze elkaar kunnen zien (niet met elkaar in aanraking) bv deur met glas erin zodanig dat ze zicht hebben op elkaar.

Nu zet je aan elke zijde een eetbakje, op deze manier leren ze eten in aanwezigheid van elkaar. Je eerste katten moeten eerst hun eten krijgen om vervolgens de nieuwe kat erbij te halen tot net binnen het gezichtsveld van de huidige katten.

Zodra de katten klaar zijn met eten moeten ze weer van elkaar worden gescheiden, deze procedure moet telkens weer herhaald worden totdat beide katten normaal eten en ontspannen lijken te zijn.

Wanneer dit het geval is kan u geleidelijk aan beginnen met de tijdsduur van het visueel contact op te drijven.

Terwijl je dat doet zorg je ervoor dat iemand een beetje gek doet of speelt met één van de katten een korte tijd voordat het eten neergezet wordt.

Op deze manier wordt de aandachte van de kat gevestigd op de eigenaars, maar zullen ze zich wel bewust zijn van de aanwezigheid van de andere kat en dat opnieuw associëren  met iets positiefs.

Indien dat getolereerd wordt kan je beginnen met iedere dag de voederbakken ietsje korter bij te zetten.

Doe dat heel langzaam om je ervan te verzekeren dat de beide katten iedere nieuwe fase tolereren.

Indien één van de katten negatief zou reageren (blazen , weglopen) moet je een stap terug nemen.

Zodra je er zeker van bent dat beide katten ontspannen blijven gedurende deze periode dan kan je een periode introduceren dat de katten niet afgeleid worden door te spelen / gek te doen. indien de katten elkaar negeren, elkaar voorbij lopen of naar elkaar toe gaan en snuffelen is dat goed nieuws.

Vanaf dit ogenblik kan je beginnen met het geleidelijk aan opdrijven van de tijd dat ze toegang hebben tot elkaar.

Denk er wel aan om de swapping voort te zetten.

Omdat katten het erg moeilijk hebben met nieuwe sociale contacten te leggen kan het zijn dat ze nooit dikke vrienden zullen worden, maar zolang ze elkaar tolereren is dat geen erg.

Ze hebben dan afzonderlijke plekken in huis enkel indien ze beide naar dezelfde plek willen is dat een probleem en kan er een gevecht ontstaan. Als dit gebeurt neemt u in geen enkel geval èèn van beide katten op waarom: de opgepakte poes voelt zich gewonnen.

Het is dus ook nodig water, eten en kattenbakken te plaatsen op verschillende plaatsen in huis.

Wanneer katten bang zijn verstoppen ze zich graag op hoge plekken zorg er dus ook voor dat die mogelijkheid er is.

 

  1. Verzorging:

Een kat kan zichzelf perfect verzorgen,

Dit zal de kat doen door zichzelf te gaan wassen met de tong.

De Britse korthaar  onder ons hebben een dubbele en dikke vacht, het volstaat om deze 1 x in de week te kammen/borstelen.

Niet te lang en overdreven willen kammen want zo gaat u de vacht beschadigen, hoelang u ook kamt er zullen haren blijven afkomen.

De ogen kan u uitwassen met fysiologisch water indien nodig (bij vuile ogen)

Knijpt de kat zijn oog dicht en is het rood dan is er meer aan de hand (dierenarts)

De oren kan u kuisen met baby oorstokken (voorzichtigheid geboden). ook zijn er oorreinigers verkrijgbaar.

Als de oor rood en geïrriteerd is dan is de kans groot op een oorontsteking (raadpleeg u dierenarts)

De tanden kan u best 1 x per dag poetsen, voorkomen van tandplak en tandsteen (zorgen voor ontsteking) hiervoor maakt u gebruik van de katten tandenborstel, poets met een tandpasta voor katten.

Gebruik nooit gewone !!!

Die bevat fluoride wat schadelijk is voor u kat.

Voor het tandenpoetsen geldt jong geleerd is oud gedaan.

 

  1. Voeding:

het belangrijk dat u de voedingsbehoefte van u kat respecteert, als u uw kat overvoed zal dit leiden tot overgewicht en andersom.

Bij vertrek bij Cattery By Noeldels zal u kat gevoed zijn met royal canin british shorthair kitten, u dient een overstap te maken op de leeftijd van 12 maanden (volwassen)

Hiervoor raden wij aan om de adult van royal canin te gebruiken, deze is geen verplichting maar bij verandering van voeding dient u dit stapsgewijs te doen,

U mengt dan best de huidige voeding met de nieuwe om nadien volledig over te schakelen.

Op elke verpakking van royal canin vind u een voedingstabel met de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid.

Geef u kat bij voorkeur verschillende maaltijden verspreid over gans de dag.

Vele cattery’s geven hun, kittens BARF,

Ik ben hier geen voorstander van,

Het is dan ook niet zonder enig risico ! 

BARF is rauw vlees dat besmet kan zijn met schadelijke bacteriën, zoals campylobacter en salmonella die ernstige  maag en darmklachten kunnen veroorzaken.

Het voeren van botten heeft het risico dat scherpe punten de maag of darmwand kunnen doorprikken, met vervelende gevolgen van dien.

 

 

Veel succes en alle geluk,

Cattery By Noedels.